https://www.damlalife.com.tr/blog/silifoz-siliphos-nedir
Silifoz (Siliphos) Nedir?
EditorBlog
Silifoz (siliphos) nedir ne işe yarar nerelerden alınır nasıl kullanılır insan sağlığına faydaları ve zararları nelerdir silifoz filtreden geçen su içilir mi?Silifoz (Siliphos) Nedir?
Silifoz (Siliphos); son derece yüksek saflıkta ve oldukça zayıf bir çözünürlüğe sahip camsı polifosfat silikat bileşiminden %100 saflıkta oluşan bir gıda sınıfı malzemeye verilen isimdir. Reverse Ozmosis (Ters Ozmos) sektöründe bu kürelere; Korozyon Önleyici Top veya Antiscalant Topu'da denmektedir. Antiscalant hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Cam benzeri polifosfat silikat kürelerden ve değişken büyüklükteki dispenserlerden meydana gelir. Su arıtma sistemlerinde kullanılan filtreleme sisteminde, suyu istenilen özelliklere dönüştürme (şartlandırma) aşamasında etkin rol oynar. Ağırlıklı olarak islah edilmesi gereken türden olan kuyu suyu, şebeke suyu, sert yapıya sahip içmeye ve kullanmaya elverişsiz olan suyun arıtılmasında ve yumuşatılmasında kullanılır. Su içerisinde bulunan kireç pas, mikrobiyolojik çürümeye sebep olan mikroorganizmalar ve benzeri tortuların sudan ayrıştırılmasında oldukça etkilidir.
Şebeke suyu içerisinde bulunma ihtimali yüksek karbonat, magnezyum, kalsiyum sülfat ve benzeri maddelerin kristalleşmesinden dolayı oluşan kireç, suyu sertleştirir. Dolayısıyla hem içimi zor olur, hem de kullanımı sonrası su ile ilişkisi olan cihazlarda zamanla maddi hasarlara neden olan arızalar oluşturur. Özellikle kireçlenmeye karşı oldukça güçlü etkisiyle ve doğrudan su ile ilişkili olması nedeniyle, su ile bağlantısı bulunan hemen hemen her alanda silifoza ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada su arıtma ve filtreleme sistemlerinde devreye giren silifoz, suya düşük seviyelerde polifosfat salgılayarak suda kristal oluşumunu engeller ve boruların, su depolarının, birikintilerin iç yüzeylerine koruyucu tabaka (Demir-Kalsiyum-Fosfat) oluşturarak kireç ve tortu oluşumunu engeller. Ayrıca; silifoz korozyon oluşumunu engellediği gibi, kullanım öncesinde birikmiş ve kalıplaşmış karbonat, sülfat gibi maddeleri de peyderpey azaltarak tortunun minimum seviyelere inmesine yardımcı olur.
Silifoz, NSF onaylı bir bileşendir ve insan ve çevre sağlığına bilinen hiçbir zararı yoktur. Temel görevi içmeye ve kullanıma elverişsiz sağlıksız suyun, sağlıklı içilebilir ve kullanılabilir yumuşaklığa dönüşmesini sağlamaktır.
Siliphos (Silifoz) Kullanmanın Faydaları Ve Avantajları
Kuyu suyu ve şebekeden gelen işlenmemiş suyun arıtılarak istenilen seviyeye gelmesi için geliştirilmiş olan Siliphos (silifoz), su arıtma işlemlerinde membran filtrenin görevini en iyi şekilde yerine getirmesine yardımcı olması ve su ile sürekli temas halinde olan cihazların kullanım ömürlerinin uzamasını sağlaması gibi daha birçok yönden avantajlı konuma sahip olmaktadır. Silifoz'un genel kullanımda olan avantajları aşağıda listelenmiştir.
-
Yapıların iç ve dış su tesisatlarında oluşacak kireç, pas ve mikrobiyolojik oluşumları engeller.
-
Su arıtma cihazlarında filtreleme sisteminin %100 başarılı çalışmasını sağlar.
-
Çaydanlık, ütü, buhar kazanları, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi su ile direk temas halinde olan cihazların kireçlenmesini önler ve kullanım ömürlerini uzatır.
-
Duş suyunun kireçsiz akmasından dolayı, saçlar yumuşacık, çamaşırlar pamuk gibi olur.
-
Bulaşık makinesinde yıkanan tabak, çatal, bardak, kaşık ve bıçak gibi sık kullanılan araç gereçlerin üzerinde kireç lekesi kalmaz.
-
Kireçlenme sonucu daha fazla elektrik tüketimi yapan cihazların, kireçlenmesini önleyerek daha az (ortalama %15) elektrik tasarrufu sağlar.
-
Plastik, galvanize, bakır ve meral boru sistemlerinde koruyucu bir fosfat tabakası oluşturarak boru korozyonunu önler ve su tesisatlarının kullanım ömrünü uzatır.
-
Önceden oluşan korozyonun kademeli olarak (peyderpey) kaldırılmasını sağlar.
-
Muslukların içinde ve kenarlarında oluşan paslanmayı önler ve banyo armatürlerinin aşınmasını durdurur.
-
Soğuk ve sıcak su sistemlerinde 80 ºC'ye kadar sertlik bileşenlerini sabitler.
-
Çamasır ve bulaşık makinesi gibi cihazlarda kullanılan kireç önleyicilere göre oldukça ekonomiktir. Aynı zamanda silifoz kireçlenmenin kaynağını keser. Tek bir cihazı değil, suyun temas ettiği tüm nesneleri kapsar, kireç ve pastan arındırır.
Siliphos (Silifoz) Nerelerde Kullanılır?
Silifoz'un hem ekonomik, hem pratik hem de birçok açıdan tasarruf sürekliliği, kullanım alanlarını her geçen gün genişletmektedir. Silifoz'un genel kullanım alanları aşağıda listelenmiştir.
Kuyu Suyunun Arıtılması (Islah Edilmesi)
Su Arıtma Sistemleri
Otel, Okul, Hastane, Fabrika Gibi Toplu Ve Ortak Yaşam Alanları
Konut - Site
Çamaşırhane - Yemekhane
Gıda Üretimi - İmalat Tesisleri
Daire Girişleri - İşyerleri
Basınçlı - Buhar Kazanları
Sanayi Tesisleri
Kombi, Hidrofor ve Elektropomplar
Mazot Süzme Tesisleri
Sulama Sistemleri
Güneş Enerji Sistemleri
Soğutma - Isıtma Sistemleri
Silifoz (Siliphos) Nasıl Kullanılır?
Silifoz, su sürekli ile temas ettiğinde yavaş yavaş eriyen bir maddedir. Bu nedenle tek başına kullanılmaz, koruyucu kartuş ve filtre kabları içerisinde muhafaza edilir. İster kuyu suyu ister şebeke suyu olsun, suyun geldiği yere housing ve benzeri filtreleme sistemleri monte edilir. Bu filtreleme sistemi, bina ve benzer yapılar için ana tesisata monte edilir ve filte içine silifoz doldurulur. Böylece ana tesisatan gelen su filtre sisteminden geçer ve su dairelere dağılmadan önce çok pratik çözüm sunar. Bireysel kullanımda ise; dairenin su saatine yakın bir noktaya monte edilir ve daireye özel kullanım sağlar.
Silifoz kuyu suyu arıtılmasında da etkin olarak kullanılır. Genellikle kuyudan pompa ile çekilen su, ilk olarak arıtma ve filtreleme sisteminden geçer. İçme suyu olarak kullanılacaksa; ilk olarak içi silifoz ve reçine dolu filtrelerden geçen su kireç, pas ve tortudan arınmış şekilde çok aşamalı filtre sisteminden geçer. Böylece filtrelenen su; istenen yumuşaklıkta, pH değeri yüksek, alkali ve sağlıklı suya dönüşür. Filtre içinde zamanla eriyip azalacak olan silifoz, takviye yapılarak tekrar doldurulur. Bu işlemin dışında bakım gerektirecek ya da başka yapılacak bir işlem yoktur.
Silifoz (Siliphos) Nereden Alınır, Nasıl Temin Edilir?
Silifoz, su arıtma sistemleri üreten ve satan firmalar aracılığıyla filtre kartuşlarıyla beraber standart ölçülerde satıldığı gibi ihtiyaca ve talebe göre; kilogram (kg.) olarak da temin edilebilir. Filtreli silifoz siparişlerinizi sitemizden verebilir, ihtiyacınıza göre olan miktarlar için bizimle istediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.