https://www.damlalife.com.tr/blog/su-aritma-cihazi-arizalari-ve-cozumleri
Su Arıtma Cihazı Arızaları Ve Çözümleri
EditorBlog
Su arıtma cihazı neden arızalanır, yaygın görülen su arıtma arızaları ve çözümleri nelerdir, arıza nasıl tespit ve tamir edilir, yedek parçalar nasıl değişir?Su Arıtma Cihazı Arızaları Ve Çözümleri
Su arıtma cihazları, ph değeri yüksek, alkali ve sağlıklı su tüketimi için elzem noktasına gelmiştir. Gelişen teknoloji ile ortama ve insan yoğunluğuna göre; farklı cihazlar geliştiriliyor ve kullanılıyor. Düzenli bakımı yapıldığı takdirde uzun yıllar hiç sorun çıkarmadan çalışan reverse ozmosis sistemler, extra maliyet çıkarmadan su ve para tasarrufu sağlamaya devam ediyor. Ancak; bakımı ve filtre değişimi ihmal edildiğinde; kullanıcı hatası, su basıncı, iç ve dış tesisatta aşınma ve yırtınmalara bağlı su sızıntısı, nemli ve rutubetli ortamlarda su tankının zarar görmesi gibi sebeplerden dolayı sağlıklı su arıtımı olmadığı gibi cihazın çalışmadığı durumlarla da karşı karşıya kalınabiliyor. Cihaz arızalandığı takdirde; yedek parça, ekipman ve yeterli bilgiye ihtiyaç duyulur. Zira arızanın giderilmesi için yeterli bilgi ve tecrübe yoksa; onarım ve tamir aşamasında yapılacak yanlış bir işlem yedek parçanın ziyan olmasına sebebiyet verebilir. Arıza durumunda oluşabilecek ve daha önce karşılaşılan en yaygın su arıtma cihazı arızaları ve çözümleriyle ilgili pratik bilgileri sizler için bu makalemizde derledik.
Su Arıtma Cihazının Çalışmaması
Cihaz pompalı ve selenoid valfi bulunuyorsa; priz ve açma kapama düğmeleri kontrol edilir. Prizde elektrik varsa ve düğme açık modundaysa adaptör hasarlı ya da zarar görmüş olabilir. Prizde elektrik varsa ve adaptör de çalışıyorsa; buna rağmen su arıtma cihazından hala su gelmiyorsa, cihazın su giriş vanası kontrol edilir. Vana açık durumda ve yine su gelmiyorsa; su basıncının değerleri kontrol edilir. Su ip gibi ince akıyorsa ya su basıncı düşüktür, ya filtreler tıkalıdır, ya da arıza su tankından kaynaklıdır.
Tank içinde oluşan sızıntı veya tank membranı olarak bilinen kesenin patlaması, tankın yeterli basınç oluşturmasını engeller ve suyun musluğa ulaşması zorlaşır. Tankın ağırlığı kontrol edilir eğer dolu ise; basınç problemi var demektir. Bu durumda tankın valfi kapatılır, su vanası ile ilişkisi kesilir ve tankı sistemden ayırıp dışarı almak gerekir. Valf açılır ve içindeki su dışarı tahliye edilir. Tankın içi tamamen boşalmaz, kompresör veya bisiklet pompası gibi bir aletle içindeki kalan su da dışarı atılır. Artık tanka basınçlandırma işlemi uygulanabilir ve basınç ölçer bir cihazla tank basıncının ölçümü yapılır. Basınç göstergesi 6-8 psi arasında sabit kalana kadar tanka hava basılır ya da hava azaltılır. Basınçlandırma işleminin ardından son olarak tank söküldüğü yere geri takılır ve sisteme tekrar bağlanır. Tank vanasını ve su giriş vanasını açıp tankın arıtılmış suyu alması tekrar sağlanır. Normal şekilde olması gerektiği gibi su geliyorsa yapılan işlem başarılı demektir. Ancak; birkaç gün sonra su yine eskisi gibi hiç akmaz ya da ip gibi az akarsa; tankın içinde bulunan hava kesesinin arızalı olduğu anlamına gelir ve bu durumda su tankının değişmesi gerekir.
Su basıncı ve tank basıncı da gerektiği gibiyse; filtrelerden biri ya da birkaçı tıkalı veya arızalı olabilir. İnline filtreler kapalı filtrelerdir ve içleri görünmez. Ancak; membran filtrenin su alıp almadığı görülebilir. Su alıyor ama suyu vermiyorsa, membran filtre tıkalı ya da kullanım ömrünü tamamlamış olabilir. Eğer değişimi kaçınılmaz ise; bu durumda diğer filtrelerinde değişmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Su Arıtma Cihazının Su Sızıntısı Yapması
Su arıtma cihazlarında en sık karşılaşılan diğer bir sorun, su arıtma sistemlerinde oluşan su sızıntısıdır. Ancak; bu sorun zannedildiği kadar zor çözümler gerektiren bir problem değildir. İlk olarak; cihazın iç ve dış tesisatı kontrol edilir. Sızıntı olan nokta tespit edilir ve su kaçırması yapan nokta birden fazlaysa; sızıntı sorunu sistemi oluşturan parçalardan bir ya da daha fazlasının gerektiği kadar sıkıştırılmamasından kaynaklanıyor demektir. Bu durumda ilk sızıntıyı veren kaynak nokta tespit edilir ve bağlantıları sırasıyla iyice sıkıştırıp boruları ve vanaları yerlerine iyice yerleştirilir. Sistem içerisinde herhangi bir sızıntıya rastlanmıyor ve sadece musluğun tezgah üstü çevresinde görülüyorsa; büyük ihtimalle musluk ömrünü tamamlamış anlamına gelir. Nadiren de olsa sızıntı olmasının diğer bir nedeni; cihaz ile ortak bağlantılı olan lavabo giderinin tıkanmasıdır. Yiyecek ve çay artıkları gibi nesnelerin lavabo giderini tıkaması sonucu, tesisat içerisinde geri basınç oluşur ve suyun boşluk bulduğu yerden akmasına ve tezgaha kadar taşmasına sebebiyet verebilir. Gider borusunu atıklardan temizleyip gideri açmak sızıntı sorununu çözecektir.
Arıtılmış Suyun Kokması Ve Tadının Değişmesi
Genellikle bu problem su arıtma cihazının belli bir süre kullanımından sonra filtrelerin değiştirilmemesi sonucu ortaya çıkar. Çünkü doğru ve yeni kurulan sistemlerde suyun tadının değişmesi söz konusu değildir. Suyun tadının acı ya da ekşi olarak değişmesi, uzun süreli kullanımlarda filtreleme sisteminde biriken biofilm maddesinin suya karışmasından kaynaklanır. Ana filtre olarak bilinen membran filtrenin suyun ph değerini düşürmesiyle suyun tadı acı ya da ekşi olabilir. Membran filtresi yeni takılmışsa ve değiştirilmesi gerekmiyorsa; mineral filtre veya ph filtresi sisteme dahil edilecek sorun çözüme kavuşabilir.
Eğer membran filtre 12-24 ay arasında bir zaman kullanılmışsa ve tad değişimi yeni başlamışsa; artık membran filtre ömrünü tamamlamıştır ve değişmesi gerekmektedir. Filtrelerin değişmesine rağmen su tadında hala istenen yumuşaklık yoksa; artık sizin yapabileceğiniz birşey yoktur ve teknik bigisi olan uzman birinin sistemi detaylı incelemesi gerekmektedir.
Suyun kokması sorunu reverse ozmosis sistemlerde pek görülmez, ancak; istisnai de olsa bazı durumlarda kısa süreli suyun kokması sorunu yaşanabilir. Genellikle sık kullanılmayan su arıtma cihazlarındaki yedekleme tankı dediğimiz deponun içerisinde uzun süre bekleyen suda koku oluşabilir. Su tankının içindeki suyun tahliye edilmesi ve bir iki kez yeniden doldurulup suyun tesisat içerisinde tamamen yenilenmesi koku sorununu çözecektir. Ağırlıklı olarak suyun tadının renginin ve kokusunun değişmesi filtrelerinin belirli aralıklarla değiştirilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Su Arıtma Cihazının Kendini Otomatik Kapatması
Su arıtma cihazının kendini otomatik kapatması, normal şartlarda su depolama tankı gösterilen seviyeyi doldurduğunda gerçekleşir. Ancak; görevini yerine getirmeden kendini devre dışı bırakması bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu durum su arıtma cihazının sürekli çalışmasına filtrelerin gereksiz yere süzme işlemi yapmasına ve ömürlerinin kısalmasına aynı zamanda da atık su israfına yol açar. Ayrıca 24 aya kadar kullanım ömrü olan membran filtrenin 50-60 gün içerisinde işlevini yitirmesine sebep olabilir. Bu hatanın ana kaynağı genellikle cihazın içinde bulunan Selenoid Valf (Elektromanyetik) veya shut-off valf parçalarının arızalanmasından kaynaklıdır. Ancak; bu parçaların bozulup bozulmadığını kullanıcının anlaması oldukça zordur. Bu nedenle bu gibi durumlarda arıza tespitini uzman kişilerin yapması ve değişecek parçaların yetkililerce değiştirilmesi daha yerinde olur.
Musluktan Çok Az Su Gelmesi
Bu sorunun farklı nedenleri olabilir ve genellikle sistem içerisinde bazı parçaların değişimini gerektirir. Suyun musluktan az gelmesi, genellikle suyun aşırı kireçli ve tortulu olmasından dolayı membran filtreyi aşırı zorlaması, filtrenin gözeneklerinin dolması ve temizlenmemesi sonucu kullanım süresini yitirmiş olmasından kaynaklanır. Su basıncının çok düşük olduğu (pompasız cihazlarda) durumlarda veya su tankının havasının bitmesi sonucu su, musluktan çok az akarak gelebilir.
Yapılacak ilk işlem membran filtreyi kontrol etmek olmalıdır. Su tankının vanası kapatılır ve musluk açılır. Su akışı kesintisiz devam etmiyor ve damla damla geliyorsa; membran filtre görevini yapamıyor ya da arızalı diyebiliriz. Kapsülünden çıkarıp membran filtrenin durumu kontol edilir. Eğer filtre sarımlarının içi tortu ve kireçle dolmuş ve rengi sarıya yakın bir renkteyse yeni bir filtre ile değişimi gelmiş demektir. Membran filtre orjinal rengine (krem) yakın bir renkte ve kısa bir süre önce değiştirilmiş ise; su girişinin su basıncı kontrol edilmelidir. Pompasız cihazlar düşük bu basıncı bulunan şebekelerde istenilen verimde çalışmayabilir ve kalıcı çözüm cihaza pompa taktırmak olacaktır.
Diğer bir sorun ise; tanktan kaynaklı problemlerdir. Su tankının içerisinde belli bir miktar (6-8 psi) hava bulunmaktadır. Bu hava sayesinde oluşan basınçla su tank içerisinde devir daim işlemi yapar. Yeterli miktarda hava olmazsa ya da gerektiğinden fazla hava bulunursa; tank içerisine gerektiği kadar su dolumu gerçekleşemez ve gerektiğinde suyu dışarı atamaz. Bunu anlamanın en pratik yolu ise; tankın alt kısmında bulunan hava sibobuna temas etmektir. Ucu sivri bir aletle tankın havasının olup olmadığı kontrol edilir. Eğer hava çıkmıyorsa havası bitmiştir ve hava basılması gerekmektedir. Elinizin altında bisiklet pompası ya da kompresör gibi bir cihaz varsa; tank içerisinde 7 psi civarında hava basarak sorunu çözebilirsiniz. Eğer tank ara ara bu sorunu veriyorsa, içerisindeki havayı muhafaza edemiyorsa; yenisi ile değiştirilmesi gerekebilir.
Su Arıtma Cihazı Pompasının Sürekli Çalışması
Pompalı su arıtma cihazlarında motorun sürekli çalışması ve durdurulamıyor olması önemli ve hemen müdahale gerektiren sorunlardandır. Bu durum hem motorun zarar görmesine, hem adaptörü aşırı ısıtıp yanmasına, hem de gereksiz su israfı yapmasına sebep olur. Bu durumda yapılacak ilk işlem, pompaya emir veren yüksek ve alçak basınç valflerini kontrol etmektir. Zira; motor bu iki parçadan komut alarak çalışmaktadır. Hangi valfin motora sürekli çalışması için komut verdiğini anlamak için o valfin sülyeli kablosunu çekip motorla olan bağlantısını kesmek yeterli olacaktır. Eğer her iki durumda da; (yüksek ve alçak basınç valflerinin motorla bağlantısı kesilmesi) motor hala çalışıyorsa; basınç switchleri (sensörler) basıncı ölçemiyor ya da algılıyamıyor olmasından kaynaklanır. Bozuk olan basınç sensörünün yenisiyle değiştirilmesi sorunu çözecektir.
Eğer switchler devre dışı bırakıldığında motor duruyorsa switchler sağlam demektir ve bu durumda shut-off valf vanası kontrol edilmelidir. Shut-off valf vanası basıncı algılayamıyorsa veya kaçırıyorsa ve membrana giden suyu durduramıyorsa; yüksek basınç switchleri devreye giremez ve motora dur emrini veremez. Bu sorunu çözmek için yetkisi ve bilgisi olan uzman kişilerden yardım almak gerekir. Burada belirtilen çözümler sorunlarınızı çözmeye yetmiyorsa; Su Arıtma Arıza Tespiti hizmetimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.