https://www.damlalife.com.tr/blog/antiskalant-antiscalant-nedir
Antiskalant (Antiscalant) Nedir?
EditorBlog
Antiskalant (Antiscalant) nedir ne işe yarar özellikleri avantajı ve faydaları nelerdir, nerede nasıl ve neden kullanılır, kimyasal formülü ve içeriği nedir?Antiskalant (Antiscalant) Nedir?
Antiscalant (Antiskalant), reverse osmosis (ters ozmoz) sistemlerde membran yüzeyinde tıkanmaya yol açabilecek maddelerin birikmesini engellemesi için suya dozlanan kimyasala verilen isimdir. Kelime kökeni itibariyle "tartar taş önleyici" manasına gelen Antiscalant; piyasada Korozyon Önleyici ve Silifoz-Siliphos olarak da bilinmektedir. Ancak; işlev bakımından birbirine çok yakın olsalar da; Antiscalant bir kimyasal bileşen olup, silifoz; son derece yüksek saflıkta ve oldukça zayıf bir çözünürlüğe sahip camsı polifosfat silikat bileşiminden %100 saflıkta oluşan bir gıda sınıfı malzemedir. Silifoz hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Endüstriyel su arıtma tesislerinde, deniz ve kuyu suyu arıtımında, suyu saflaştırmak için kullanılan ters ozmoz sistemlerinde su şartlandırma (islah etme) çalışmalarında oldukça etkin kullanılan Antiscalant'ın temel görevi; membranların tıkanmadan çalışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Soğutma suyunun geçtiği boru hatlarında ve eşanjör yüzeylerinde kireç, birikinti oluşumu ve kirlenme riski yüksektir. Bu noktada Antiscalant yüzeylerde birikinti (kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat formasyonların) oluşumunu bir süre geciktirmesi ile hayati önem taşır.
Ters Ozmoz Sistemlerde Neden Antiscalant Kullanılır?
Reverse Osmosis (Ters Ozmoz) sistemlerde, kalitesi beğenilmeyen suyun saflaştırılması aşamasında cihaz içerisinden geçen ham su, konsantre olunca çözemeyeceği yoğunlukta olan kristal, tuz, metal oksit ve diğer mineral tortuları membranların içinde bırakır. Membran içerisinde kristalleşen ve kabuksu tortu oluşturan bu mineraller membranın su geçirmesini engeller ve sistemin tıkanmasına yol açar. Bu sebepten dolayı; su membranla buluşmadan önce suya antiscalant dozlanır ve iyon ve minerallerin membran içinde kristal ve tortu oluşturmasını sürekli engellemez ama bir süre geciktirir. Böylece membranların tıkanmaları önlenirken, kullanım ömürleri uzar, sistemde sorunsuz ve sürekli çalışır. Ancak; saflaştırılacak suyun içinde bulunan iyon ve mineraller suyun türüne ve bulunduğu yere göre değişmektedir. Bu değişkenliğe kalıcı çözüm bulmak için, kimya mühendisleri tarafından her minerale özgü farklı özellikte ve yapıda Antiscalant'lar geliştirilmiştir.
Antiskalant Kullanmanın Faydaları Ve Avantajları Nelerdir?
Antiscalant çökelme tepkimelerini inhibe edici etkiye sahip olması bakımından oldukça etkin şekilde kullanılır. Su arıtma sektöründe vazgeçilmez olan ve ihtiyaç duyulan, ekonomik aynı zamanda kaliteli çözüm ortağıdır. Birçok çeşidi ve farklı özellikleri göz önünde bulundurularak Antiscalant kullanımının genel avantajları ve faydaları aşağıda listelenmiştir.
-
İşletmenin temizlik ve bakım maliyetini düşürür.
-
Konsantrasyon debisinde azalma sağlar ve membranın kullanım ömrünü uzatır.
-
Membranların geçirgenlik oranı artar, daha yüksek performans elde edilir.
-
Kullanıldığı tesislerde, membran yıkama ihtiyacını minimuma indirir.
-
Mükemmel dispersiyon gücü sayesinde deflokulant olarak da performans gösterir.
-
Membran sistemlerinin kapsamlı dezenfeksiyonunu sağlar.
-
Deniz, kuyu ve nehir suyunun saflaştırılmasında yüksek silika ve demir gideriminde ortalama %75-%90 arasında başarı sağlar.
-
Demir, mangan ve diğer metal iyonlarının stabilizasyonunu sağlar.
-
Metal oksitlerin, kolloidal silikanın ve alüminyum silikatın dispersiyonunu sağlar.
-
Sert birikintilerin oluşturduğu kristal yapıyı bozar ve oluşumunu geciktirir.
-
Asit uygulamasını azaltır veya tamamen ortadan kaldırır.
-
Biyolojik, organik ve inorganik yığılmalar kontrol altına alınır.
-
Sodyum hegzametafosfattan daha dayanıklı ve etkindir.
-
Su içerisindeki iyonları kontrol altına alır.
-
Çevre dostu ve biyolojik olarak parçalanabilir.
Antiskalant'ın Kimyasal Formülü Ve İçeriği
Antiscalant (Antiskalant), suda tamamen (%100) çözünebilen, renksiz ve şeffaf kimyasal bir sıvıdır. Uygulamalarda kullanılacak türüne göre; 1-4 pH değer aralığına sahip olabilir. 3 temel çalışma prensibine sahiptir.
-
Eşik Değer İnhibisyonu
-
Kristal Modifikasyon
-
Dispersiyon
Eşik değer inhibisyonu; antiskalantın çözeltiyi tam doygun hale getirerek az çözülebilen tuzların çökelmesini engeller. Süper mikroskobik seviyede kristal oluşumu sırasında, antiskalant molekülünde bulunan negatif yüklü iyon grupları, çözeltide bulunan pozitif yüklü iyon gruplarıyla reaksiyona girer ve kristal oluşumunu engeller. Dispersiyon bir antiskalantın, yüksek enerjili anyonik yük oluşturarak kristal ve kolloidal partiküllerin adsorblamasıdır. Partiküller adsorbant arasında oluşan yüksek enerjili bağlar kristal büyümesini engeller.
Silika, magnezyum, kalsiyum sülfat, baryum sülfat, kalsiyum karbonat gibi kristallerin çökelmesi ile kirlenen membran yüzeylerinin temizlenmesinde kullanılacak antiskalantın türü ve miktarı; ham suyun pH derecesi, sıcaklığı, kimyasal analizi, öncesinde yumuşatıp yumuşatılmadığı ve ters ozmoz cihazının atık oranı ya da cihazın besleme suyu miktarı gibi değişkenler dikkate alınarak, saflaştırılacak suyun karakterine ve yapısına özel formüle edilir ve belirlenir.
Antiskalant (Antiscalant) Nereden Alınır, Nasıl Temin Edilir?
Toz ve sıvı Antiscalant (Antiskalant), kimya üreticileri başta olmak üzere; kimyasal ürün satan e-ticaret siteleri, sanayi ve endüstriyel su arıtma sistemleri üreten ve satan firmalar aracılığıyla satıldığı gibi, sitemizden de temin edilebilir. 20 kg. Sıvı Antiscalant siparişlerinizi sitemizden verebilir, ihtiyacınıza göre olan miktarlar için bizimle istediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.